pátek 21. ledna 2011

Jaká použít okna pro dřevostavby?

Okna pro dřevostavby

Při stavbě rodinného domu máme výhodu v tom, že si můžeme vybrat z celé řady oken a dveří podle našich představ. To je stejné i v případě dřevostaveb.

Dřevěná okna a eurookna

Estetika dřevěného okna je vysoce ceněna. Jedná se o jasné řešení pro dřevostavby, dřevěné sruby a roubenky, kde by asi nebyla vhodná plastová okna. V důsledku šetření energiemi a zateplování domů se i dřevěná okna nebo eurookna vyrábí v několika řadách, které se dělí sílou rámu okna. Do širšího rámu lze potom osadit i izolační trojsklo – okna pak vyhovují přísným kritériím pro pasivní domy.

Montované domy

Často se staví z dřevěných nebo dřevotřískových panelů. Jedná se často o nízkoenergetické domy, které používají dřevo jako konstrukční materiál, ze kterého je dům postavem v řádu několika týdnů. Vlastní provedení zateplení a fasády většinou probíhá klasicky pomocí kontaktního zateplovacího systému a omítky. Dřevostavba potom zvenku připomíná zděný dům.

V tomto případě klidně můžeme použít plastová okna. Výhodou plastových oken oproti dřevěným je asi o polovinu nižší cena a možnost opatřit okno fólií, která dokonale imituje nejrůznější typy dřeva. Okna jsou poté k nerozeznání od dřevěných oken. Pro více informací přejděte na tyto stránky

Důležitou vlastností oken, ať už se jedná o celodřevěné sruby nebo montované domy je izolační schopnost okna. Někdy si stavebník neuvědomí, že koupí levnějšího okna může výrazně snížit izolační vlastnosti domu. Projekt celé stavby by měl mít spočtený tepelný odpor R případně součinitel prostupu tepla U. To platí pro zdivo, střechu i podlahy - v neposlední řadě též pro okna a vchodové dveře.

Zdroj článku o oknech.

Žádné komentáře: